Hantering av bunkers och sludge i Energihamnen

Bunkring får ske i Energihamnen på samtliga kajer i enlighet med Bunker Safety checklist. De undantag som finns är följande:

  • Kaj 551: Ingen bunkring med bunkerbåt större än 90 meter (för fartyg som är 90,5 m avrundas det neråt). Rekommendationen från hamnen är att bunkerfartyg med LOA 60 meter eller mindre ska användas om möjligt. Hamnen föreslår att bunkerfartygen vid bunkring på kaj 551 ber om sakta passage av VTS Göteborg.

    Anledningen till längdbegränsningen på bunkerfartyg är på grund av den djupklack som finns österut från kaj 551 vilken är 8,5 meter, men även på grund av den vattenturbulens som uppstår vid passage av större fartyg i älven.

  • För bunkring av fartyg som hanterar klass 1-produkter gäller del B2 av Pre Bunker checklist samt att bunkerfartyget måste inneha giltigt certifikat för EX-bunkringar

LNG-bunkring

LNG-bunkring är enbart tillåten på kaj 510, 511, 519, 520, 521, 800 och 801 i Energihamnen. Bunkerbåten måste ha presenterat en optimoor-studie till Göteborgs Hamn för aktuell kaj innan bunkringen kan godkännas.

Läktring

Läktring är tillåtet mellan två bunkerfartyg enbart på kaj 506-509 eller 512-518 i Energihamnen, i övrigt får bunkerfartygen ta kontakt med aktuell myndighet för att utföra läktringsoperation till ankarplats. Checklista för läktring ska användas och vid läktring till kaj skickas in till hamnkontoret innan påbörjad operation.

Stena Oil – Kaj556

Kaj 556 – på grund av kajens beskaffenhet är det inte tillåtet att ligga två fartyg utanpå varandra. Vid läktring eller sludge-hantering får detta enbart ske mellan B-läge och C-läge alternativt A-läge och B-läge. Det är ej tillåtet att skarva slangar på kajen.

Sludge

Sludgehantering får ske på samtliga kajer i Energihamnen. Vill du veta mer om avfall och sludge så kan du läsa mer här.

Regler och tillstånd

Här hittar du dokument som reglerar verksamhet i Göteborgs hamnområde.

Energihamnen

Energihamnen i Göteborg är Sveriges största allmänna energihamn och viktig för energiförsörjningen i hela landet.